Πληροφορίες

Στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου βρίσκεται η Ρόδος, το τέταρτο σε μέγεθος ελληνικό νησί και τρίτο από άποψη πληθυσμού. Το "σμαραγδένιο νησί" φημίζεται διεθνώς για τις φυσικές ομορφιές του και τα μοναδικά αξιοθέατα που ανακαλύπτει κανείς σε όλη την έκτασή του. Πάνω στο σταυροδρόμι δύο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, ανάμεσα στο Αιγαίο Πέλαγος και τις ακτές της Μέσης Ανατολής, η Ρόδος υπήρξε διαχρονικά σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών. Κάρες, Φοίνικες, Μινωΐτες, Δωριείς, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί απέκτησαν διαδοχικά την κυριαρχία του νησιού αφήνωντας ίχνη και επιρροές, προτού το νησί περάσει στη δικαιοδοσία των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Από το 1309 έως το 1522 οι Ιωαννίτες Ιππότες κυβέρνησαν το νησί, χτίζοντας φρούρια, παλάτια, νοσοκομεία και φέρνοντας πλούτο, και επηρέασαν καθοριστικά την τοπική κουλτούρα σε όλες τις εκφάνσεις της: στην τέχνη, την γλώσσα, την αρχιτεκτονική.

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου είναι ίσως το σημαντικότερο μνημείο που άφησαν πίσω τους και αναμφισβήτητα ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα της Ελλάδας. Η άριστα διατηρημένη πόλη, που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Πόλεων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (World Heritage Towns), εκπέμπει μια ιδιαίτερη γοητεία και καταφέρνει να μεταφέρει τον επισκέπτη πίσω στον χρόνο, στην Ιπποτική περίοδο του νησιού. Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, η οδός των Ιπποτών, το Νοσοκομείο, τα στενά δρομάκια και τα εντυπωσιακά ιπποτικά κτίρια συνθέτουν ένα μοναδικό περιβάλλον που συγκινεί. Οι προσθήκες και οι αλλαγές των Οθωμανών, που διαδέχτηκαν τους Ιππότες ως κύριοι του νησιού, δεν πλήγωσαν το μνημειώδες σύνολο. Όταν αργότερα η Ρόδος πέρασε στα χέρια των Ιταλών, εκείνοι φρόντισαν για την προστασία της παλιάς πόλης και τη διατήρηση της φυσιογνωμίας της. Το ενδιαφέρον είναι ότι η μεσαιωνικό κάστρο συνεχίζει σήμερα να αποτελεί λειτουργικό κομμάτι της πόλης, φιλοξενώντας δημόσιες λειτουργίες, μουσεία, χώρους διασκέδασης, αλλά και ιδιωτικές κατοικίες.

Πέρα από την Παλιά Πόλη, όμως, η Ρόδος έχει να επιδείξει αμέτρητα ακομα αξιοθέατα. Αρχαιολογικοί χώροι, όπως οι ακροπόλεις της Λίνδου και της Ιαλυσού, βυζαντινές εκκλησίες, διάσπαρτα ιπποτικά κτίρια, ερηπωμένοι οικισμοί των Ιταλών, βρίσκονται παντού στο νησί και είναι ίσως περισσότερα από όσα προλαβαίνει κανείς να ανακαλύψει. Το φυσικό περιβάλλον του νησιού κρύβει επίσης αρκετές εκπλήξεις. Κατάφυτα βουνά και λόφοι, πράσινες πλαγιές που κατηφορίζουν μέχρι τη θάλασσα, τρεχούμενα νερά και κοιλάδες με οργιαστική βλάστηση είναι εικόνες που δεν έχουμε συνηθίσει να αντικρύζουμε στα νησιά του Αιγαίου. Και φυσικά τα ατελείωτα χιλιόμετρα παραλιών σε όλη την περίμετρο του νησιού είναι ένας ακόμα λόγος για να μαγευτεί κανείς από τη Ρόδο. 

Το "νησί των Ιπποτών" είναι ένα από τα πλέον κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά, αφού προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου. Η τουριστική ανάπτυξη ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1960 και σήμερα η Ρόδος είναι το κορυφαίο σε τουριστικές υποδομές ελληνικό νησί. Κοσμοπολίτικα θέρετρα, απόμερες παραλίες, ενδοχώρα με εντυπωσιακές φυσικές ομορφιές, γραφικά χωριουδάκια συνθέτουν ένα πολυποίκιλο τοπίο που καλύπτει τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε επισκέπτη.

Πρόσβαση

  • Με πλοίο: Πραγματοποιούνται δρομολόγια από Πειραιά με στάσεις σε αρκετά νησιά του Αιγαίου και η διάρκεια του ταξιδιού είναι γύρω στις 15-17 ώρες. Ακόμα, πραγματοποιούνται δρομολόγια από Ηράκλειο Κρήτης, με διάρκεια ταξιδιού 12-13 ώρες, αλλά και από διάφορα νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.
  • Με αεροπλάνο: Εκτελούνται δρομολόγια από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κύπρο προς το αεροδρόμιο της Ρόδου «Διαγόρας», με μέση διάρκεια του ταξιδιού γύρω στα 35-45 λεπτά. Στο αεροδρόμιο φτάνουν και πτήσεις από πόλεις της Ευρώπης καθώς και πτήσεις τσάρτερ.